Zotavení po císařském řezu: hodinu po hodině


Často se mluví o rekonvalescenci po vaginálním porodu. Ale co můžete očekávat po porodu císařským řezem?

Prvních 24-72 hodin po císařském řezu může být náročných

0-24 hodin: Jednotka intenzivní péče. Císařský řez je náročná operace břicha. Proto musíte být na nějaký čas převezena na JIP, kde budou sestry monitorovat vaše životní funkce a vaginální krvácení. Je možné, že zde strávíte jen pár hodin, případně si vás zde nechají jeden den.[1]  Jakmile dojdete na toaletu nebo do sprchy, bude vám odstraněn katétr a můžete být z JIPu propuštěna. S odeznívajícími účinky anestezie je často spojena i žaludeční nevolnost. Výhodou je, že pokud během operace nenastaly žádné větší komplikace, můžete bez problému chovat své miminko a začít kojit.

24-120 hodin: Oddělení šestinedělí. Anestezie už odezněla. Jakmile budete schopna sama vstát a dojít si na toaletu, budete převezena na oddělení šestinedělí. První vítězství! V tuto chvíli můžete začít trpět velmi bolestivou plynatostí, jak tělo přichází k sobě. Nicméně i tak budou zdravotní sestry chtít, abyste se začala hýbat co nejdříve, protože pohyb jen pomůže rychlejšímu zotavení. Je možné, že se bolest po 18 hodinách po operaci zhorší. To je ale naprosto normální. Odezněly poslední zbytky anestetik a nervy přicházejí k sobě. Nestyďte se proto požádat o čípek proti bolesti! Drog v tomhle případě není nikdy dost.

Kvůli jizvě byste měla mít pohodlné poporodní kalhotky, které budou mít dostatečně vysoký pas a nebudou tlačit do rány. Zásobte se proto Frida mom jednorázovými kalhotkami, navrženými speciálně pro maminky po císařském řezu. Díky složení obsahujícímu mikrovlákno a Spandex jsou neskutečně pružné. Vysoký pas je zase zárukou, že se nebudou rolovat dolu přes jizvu. 

Co si budeme povídat, jít na toaletu po císařském řezu není procházka růžovým sadem. Čůrání může být v pořádku, ale vaše vnitřní orgány dostaly pořádně zabrat a dojít si na velkou tak bude náročné. Vyzkoušejte glycerinové čípky, ale i tak bude tlačení a práce střev pravděpodobně dráždit pooperační ránu a zhoršovat bolesti břicha. Frida Mom intimní sprška se zahnutým hrdlem vám pomůže očistit “Vagi” bez nutnosti se předklánět. Navíc s ní můžete čistit i okolí jizvy.