Nástřih hráze a porodní poranění


Pro mnohé je to velké dilema. Ano nebo ne?

Nikdo nemluví rád o porodním poranění, přitom se mu během porodu vyhne jen málokterá z nás. Velmi častá je také tzv. epiziotomie, neboli nástřih hráze, který se provádí preventivně až u 90 % rodiček. Důvod, proč k němu lékaři přistupují naprosto rutinně je jednoduchý- po nástřihu vznikne rovná, přehledná rána, která se lépe šije. Nicméně nástřih může být ve výsledku větším poraněním než to, které by vzniklo bez něj.

O přínosu epiziotomie pro fyziologicky probíhající porod se vedou dlouhé diskuze. V současné chvíli ale spíš převažují negativa. Dle mnohých se déle hojí než samovolně vzniklé trhlinky, může vést k inkontinenci a velmi častá je také následná zvýšená citlivost a bolestivost při pohlavním styku. Situace je samozřejmě jiná ve chvíli, kdy se miminku nedaří dobře. V takovém případě je leckdy lepší k nástřihu hráze přistoupit a porod tím urychlit. V každém případě je to vaše rozhodnutí a obě možnosti je důležité konzultovat s vaším lékařem.

Péče o porodní poranění

Ať už byl u vás proveden preventivní nástřih hráze, nebo došlo ke spontánnímu natržení, je především důležitá poporodní péče.

Zapomeňte na toaletní papír

Dřít oteklou, zašitou “Vagi” kusem drsného toaletního papíru, není úplně lákavá představa. Prvních pár týdnů po porodu proto doporučujeme používat intimní spršku. Nepoužívejte ale jen tak nějakou obyčejnou lahev. Frida Mom intimní sprška má speciálně zahnuté hrdlo tak, že nemusíte strkat celou ruku do toalety, složitě manévrovat s nepraktickou lahví a vyvíjet tak zbytečný tlak na vaše poranění. Díky jemnému proudu vody navíc docílíte efektivního očištění. Použijte ji pokaždé, když jdete na toaletu, abyste udržela ránu čistou a zamezila tak vzniku infekce.

Chladit, chladit, chladit

Když si vyvrknete kotník, řekne vám lékař, abyste na něj přikládala studené obklady pro urychlení hojení. S vaší “Vagi” to je podobně. Kromě stehů budete tam dole také oteklá, což je normální, ale může to být bolestivé a nepříjemné. Proto potřebujete Frida Mom chladící absorpční Ice Maxi vložky, které spojují funkci klasické absorpční vložky a chladicího obkladu. Vložka má lepicí pásek, který zabraňuje jejímu posouvání.

Objevte kouzlo vilínu

Sice to není opravdové kouzlo, ale bude vám to tak připadat. Vilín bude v šestinedělí vaším nejlepším společníkem.

Jak ho používat na porodní poranění a stehy:

Udělejte si vodní lázeň

Také jste se nemohla dočkat,až si po porodu napustíte vanu, ale dočetla jste se, že si ji musíte odepřít? Ve skutečnosti vám lékař často doporučí, abyste se koupala častěji a udržovala tak stehy čisté. Jediné, čemu byste se měla vyhnout, je klasické mýdlo a sprchové gely. Ale to, že se nemůžete ponořit do vany plné pěny neznamená, že se nemůžete starat o svou “Vagi”. Naše Frida Mom rozpustné tablety pro sedací koupele po porodu obsahují přesnou dávku účinných látek potřebných k poporodnímu zotavení. Bojují proti bakteriím a udržují stehy čisté pomocí vilínu a epsomské soli. Na sedací koupel stačí rozpustit jednu tabletu v 1.5 litru teplé vody.

Důvěřujte nám a vaše Vagi vám poděkuje. „Trust us, your vagina will thank you.“